You are currently viewing COACH VAGYOK. MIT ADHAT NEKEM AZ AGILITÁS?

COACH VAGYOK. MIT ADHAT NEKEM AZ AGILITÁS?

Hogyan értelmezhető és hogyan jelenik meg az üzleti agilitás ismeretének igénye a coachok számára?

Coach vagyok. Mit adhat nekem az agilitás?

A coaching szerződéseknél használatos háromszög modellt alapul véve azt járjuk körbe, hogyan értelmezhető és hogyan jelenik meg az üzleti agilitás ismeretének igénye a coachok számára.

1. Ügyfél

Egyre több cég áll át agilis működésre, és sokak karrierjét érinti, hogy képesek-e átváltani az új gondolkodási és cselekvési modellre, ami a szervezeti kultúra és a vezetési stílus megváltozását hozza maga után. Az olyan ügyfelek, akik az új szerepeikben, akár szolgáló vezetőként, product ownerként vagy projektvezetőként dolgoznak, új elvárásokkal, konfliktusokkal és kommunikációs kihívásokkal néznek szembe. Az ő támogatásuk jobb esetben a szervezeten belül megoldott, ha nem, akkor külsős coach szakembert vehetnek igénybe.

Business coachként fontos ismerni azt a környezetet és tipikus napi helyzeteket, amiben az ügyfél találja magát, ellenkező esetben eltávolodhatunk a lényegtől a közös munkában. A szakszavak és ceremóniák jelentésének ismerete elengedhetetlen feltétele a sikeres coaching együttműködésnek, ami a valóban értő hallgatást alapozza meg.

2. Megbízó

Az agilis transzformációt tervező vállalatok sokszor néznek szembe azzal a problémával, hogy nincsen olyan szakember, aki egyszerre értene az agilitáshoz és tudja az embereket, csapatokat a változásokban támogatni. Néha ez az igény időszakosan, viszont sürgetően lép fel, hiszen időbe telik belülről kinevelni agilis coachokat.

A megbízó szempontjából óriási előny, ha coachként olyan agilis domain ismeretekkel rendelkezünk, amit kombinálva coaching tapasztalatainkkal sikeresen tudjuk az ügyféllel kötött változási szerződést végigkísérni.

3. Coach

Nem véletlenül mottónk a coaching típusú fejlesztésekben, hogy a coach legfőbb eszköze önmaga. Az önismereten kívül itt a szakmai háttér és tapasztalatok játszanak döntő szerepet. Ez az, amitől egy coach hiteles lesz.

Sokan keresik coachként is a személyes márkájuk megkülönböztető jegyét, és ez lehet az a szaktudás, amit az üzleti agilitásról szereztek. Minél többen sajátítjuk el ezt a gondolkodásmódot, annál nagyobb szerepet tudunk vállalni a szervezeti kultúra / autonóm teamek fejlesztésében, továbbá a transzformáció bármelyik fázisában lévő cégnél képesek leszünk diagnosztizálni és akciótervvé fordítani a szükséges intervenciókat.

Láthatod, mekkora piaci rést fedhetnek le azok a coachok, akik most, amikor a legnagyobb igény mutatkozik rájuk, agilis coach-á képezik magukat. Bármely szinten is ismerkedsz az üzleti coaching fogalmával, a február 18-án induló gyakorlatorientált képzési csoportunkban agilitásban edződött szakemberekkel fejlődhetsz együtt és frissítheted fel szakmai tudásbázisodat. Ne hagyd ki a lehetőséget, tegyél Te is önmagadért!